İş

BM’den deprem bölgesine 2,5 milyon dolarlık program

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), Kahramanmaraş’ta depremlerden etkilenen yerlerde çeşitli programlar uyguluyor.

Bu kapsamda bölgede dokuma ve ilgili branşlarda 3.500 kişiye istihdam sağlamak, kadınları ve diğer dezavantajlı grupları işgücü piyasasına entegre etmek amacıyla 2,5 milyon dolar bütçeli yeni bir girişim başlatıldı. İsveç tarafından finanse edilen ve Güney Kore ve Finlandiya’nın ek katkılarıyla başlatılan program, depremler sonrasında Türkiye’nin güney ve güneydoğusundan diğer illere göç eden vasıflı işçi açığının doldurulmasını amaçlıyor.

UNDP kısa vadede deprem bölgesinde 500 yeni dokumacı personele işbaşı eğitimi vermeyi, ailelerine daha genel yaşam becerileri kazandırmayı ve 3 bin dokumacı personel ile psikososyal destek sağlamayı hedefliyor. Bu kapsamda Hatay’da İş Ruh Sağlığı Merkezi kurulması planlanmaktadır. “İnsana Yakışır İş” standartlarını karşılamalarını sağlamak için işverenlerle işbirliği öngörülmektedir.

Hatay’da el yapımı ayakkabıcılığa destek

Ayrıca dokuma branşında geleceğe yönelik en az 3 bin kişiyi daha istihdam etmek için mesleki eğitim programının yaygınlaştırılması hedefleniyor. Hatay’daki el yapımı ayakkabı imalatçılarının ihtiyaçlarına özel takviye programının başlatılması da hedefler arasında yer alıyor.

UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton programa ilişkin bir değerlendirme yaptı. 6 Şubat depremlerinin varsayımları alt üst ettiğini belirten Vinton, afet bölgesindeki sanayicinin eleman bulmakta zorlandığını söyledi. Vinton, “Özel sektör ortaklarımızla birlikte uygulamak istediğimiz çözüm, mesleki eğitimi mümkün olduğunca kadınları ve yeterince temsil edilmeyen diğer grupları iş gücüne dahil edecek şekilde genişletmektir” dedi.

İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Eğitim Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi İlker Karataş, UNDP ile kurulan ortaklık kapsamında başlatılan girişimin, mülteciler de dahil olmak üzere deprem nedeniyle işsiz kalan insanlar için Türk hazır giyim ve dokuma alanında insana yakışır ve sürdürülebilir iş olanakları yaratılmasına dayandığını belirtti. Karataş, “Bu proje ve benzeri girişimler, deprem sonrası travma geçirmiş ve kırılgan insanların ayaklarının üzerinde durabilmelerinin desteklenmesinde hayati önem taşıyan tekstil ve hazır giyim başta olmak üzere sanayi sektörlerinin toparlanmasına ivme kazandıracaktır.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu