Haber

Türk ve Kıbrıslı Rum liderlerin sembolik buluşması

Türk ve Kıbrıslı Rum liderler Ersin Tatar ve Nikos Hristodulidis, bugün Lefkoşa’da tampon bölgede bulunan Kayıp Şahıslar Komitesi (KŞK) Antropoloji Laboratuvarı’na ortak ziyarette bulundu. İki başkan, heyetin çalışmaları hakkında bilgi aldıktan sonra yaklaşık bir buçuk saat süren ziyaretlerinin ardından basın mensuplarına farklı değerlendirmelerde bulundu ve KŞK’nın çalışmalarının önemine vurgu yaparak desteklerini dile getirdi.

Birleşmiş Milletler (BM) İyi Niyet Ofisi Sözcüsü tarafından okunan ortak açıklamada, liderlerin Komite’nin siyasi meselelerden uzak tutulmasının önemini teyit ettikleri belirtilirken, KŞK’nin tamamen insani çalışmalar yürüttüğüne işaret edildi. “İlgili tüm tarafları bu önemli çalışmaları siyasallaştırmamaya çağıran” Tatar ve Hristodulidis, olası mezar yerleri hakkında bilgisi olan kişileri bu bilgileri KŞK ile paylaşmaya çağırdı.

1981 yılında BM himayesinde Türk ve Kıbrıslı Rum liderlerin himayesinde kurulan KŞK, 2002 yılında kaybolan 492 Kıbrıslı Türk ve 1.510 Kıbrıslı Rum olmak üzere 2002 kişinin bulunmasından, teşhis edilmesinden ve kalıntılarından sorumlu bulundu. 1963-1964 toplumlar arası çatışmalar ve 1974 olayları sırasında. ailelerine dönmelerini hedefliyor. Kıbrıslı Türkler ve Kıbrıslı Rumlar ile BM temsilcisinden oluşan KŞK’nın faaliyete geçtiği 2006 yılından bu yana 292 Kıbrıslı Türk ve 741 Rum olmak üzere toplam 1.333 kişinin kimlikleri tespit edilerek ailelerine teslim edildi. Şu anda 769 Kıbrıslı Rum ve 200 Kıbrıslı Türk kayıp.

AB: Sembolik adımı memnuniyetle karşılıyoruz

Avrupa Birliği (AB) üyesi Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Hristodulidis ile dünyada sadece Türkiye’nin tanıdığı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın bir araya gelmesi Adadaki çözüm çabalarının yoğunlaştığı bir dönem, Avrupa Birliği tarafından memnuniyetle karşılanmaktadır. memnuniyetle karşılanır.


KŞK çerçevesinde kayıpların aranması 2006 yılında başladı. Fotoğraf: UNFICYP

AB Komisyonu’ndan yapılan yazılı açıklamada, “Bu sembolik adım, Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik ilerlemenin beklendiği bir dönemde atılmıştır. Avrupa Birliği’nin Kıbrıs Türk toplumuna yönelik Mali Yardım Programı, Kıbrıs’ın yeniden birleşmesini kolaylaştırmak için yardım sağlamaya devam etmektedir. Kıbrıs ve bu çabalar Avrupa Komisyonu, Kayıp Şahıslar Komitesi’ne önemli ölçüde destek vermekten gurur duymaktadır.

AB’nin 2006 yılından bu yana yaklaşık 36 milyon avroluk finansmanla KŞK’nın çalışmalarına en büyük katkıyı sağladığı vurgulanan açıklamada, “AB finansmanı, projenin her aşamasına müdahil olmuş Kıbrıslı Rumlar ve Kıbrıslı Türklerin desteğidir. Her iki toplumda da kayıp ailelerinin yaralarının sarılmasına yardımcı olmak amacıyla yürütülen süreci, “İki toplumlu bilim adamlarından oluşan ekiplerin çalışmalarını destekliyor. Bu çalışmalar adadaki uzlaşma çabalarının önemli bir boyutunu oluşturmaktadır.”

“Şahitler ölüyor” uyarısı

CMP’nin BM tarafından atanan üyesi Paul-Henri Arni, AP ajansına, CMP’nin şimdiye kadar toplam kayıpların %51,5’ini tespit edip ailelerine iade ettiğini, ancak kayıpları bulma olasılığının giderek azaldığını söyledi. Hayatta kalanlar arasında en zor olayların öldürüldükleri yerden başka bir noktaya görgü tanığı olmadan gömülen kişiler olduğuna işaret eden Arni, “Görgü tanıkları vefat ederken şu anda yeni bilgilere ulaşmak önemli. Bu nedenle liderlere ve eski savaşçılara kendi ağları üzerinden nasıl yardımcı olabiliriz, neler yapabileceklerini konuştuk” dedi.

Arni, KŞK’ye ek fon sağlanması durumunda 65 yeni kazı alanında ekip çalışmasının hızlandırılabileceğini belirtti. Kıbrıs Rum lideri Hristodulidis de AB’den ek fon için resmi talepte bulunacağını söyledi.

AB, CMP’nin 3,2 milyon avroluk yıllık bütçesinin yaklaşık yüzde 80’ini finanse ediyor.

DW, AP / BK, ET

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu