Haber

Bursalı turizmcilerden deprem bölgesinde dikkat çeken tespitler

BURSA (İGFA) –Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği Başkan Yardımcısı Hasan Eker ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Türkiye’yi kasıp kavuran şokun yaşandığı bölgeye yardım malzemeleri getirdi.

5 gün boyunca deprem bölgesindeki seferberlik çalışmalarına katılarak Bursa’ya dönen Hasan Eker, farklı değerlendirmelerde bulundu.

Eker tapuda devir işleminde satıcıya “Paranı aldın mı” diyor? Alıcıya “Satın aldığınız mülkün depreme dayanıklılık raporu yok, biliyorsunuz değil mi?” birçok sorunu çözecektir.

Bursa turizm uzmanı Hasan Eker, şunları söyledi:

1) Birbirine çok yakın iki bölgenin ortasında bir mahallenin yıkılması ve oburun yıkılmaması o yerin ne kadar değerli olduğunu gösteriyor. Dağ yamaçlarında daha az moloz var.

2) Yıkım çoğunlukla 1. katın çökmesiyle başlar, bodrum katların kolonları daha kalın olabilir veya destek kolonu olabilir.

3) Yeni yapılan lüks apartmanlarda da çökme var, yeni yapılan bina sağlam, yönetmeliğe uygun olur diye bir kural yok.

4) Deprem bölgelerine yakın ve deprem riski az olan şehirlerde büyük depolar olmalı ve burada erzak hazır bulundurulmalıdır. Deprem öncesi halkın buraya yardım göndermesi gerekiyor. Depremin ardından yardımlar ihtiyaç anında ulaşmıyor. 2 gün geç geliyor.

5) Yardımların deprem bölgesine ulaştıktan sonra asıl sorun köy ve mahallelere dağıtılmasıdır, asıl, değerli ve eksik olan nokta burasıdır. Kamyonet yani doblo aracı birkaç kişiyi yanına alıp dağıtıma giderse çok değerli bir katkı olur.

6) Deprem bölgesinde su, tuvalet, yatacak yer, güvenlik yoktur ancak bunu ancak güçlü ve disiplinli, askeri eğitim almış kişiler yapabilir. Bu nedenle askerler afet bölgesinde mutlaka ilk yardım ve destek yapabilirler. Askerler seyyar mutfak kurabilir, GATA sahra hastanesi kurabilir, askeri güvenliği sağlayabilir, iç dağıtım yapabilir, sivillere yardım edebilir. Zor koşullarda sivillere tam teşekküllü yardım sağlamak mümkün değil.

7) Kurtarma ekibi enkaza geldiğinde insanlar mutlu oluyor. Tek istekleri mafyadan tek bir kesim bulup defin yerini bilmektir. Ölülerini bulurlarsa çok mutlu olacaklar.

8) En büyük ihtiyaçlardan biri seyyar banyodur. Salgın büyük bir tehlike. Tuvalet bile hallediliyor ama banyo yok. Uyuz salgını başladı.

9) Yardım ederken bir sonraki ihtiyaç düşünülmeli, bugün ihtiyaç duyulan yarın muhtaç olmayabilir. Çok fazla yardım gereksiz hale gelir.

10) Yardımlar sadece deprem haftasında değil, tüm yıla yayılmalıdır. Depremzedeler ve çocukları en az bir yıl süreyle yardıma muhtaçtır. Çoğunlukla maddi yardım…

11) Deprem bölgelerine şehir, köy ve kasabalar kurulmamalı ve bu şehirler kesin yerlere kurulmamalıdır. Yer değerlidir.

12) Medya neden hep mucizevi kurtuluşlar gösteriyor? İyi niyetliyseniz depremzedeye mikrofon tutun, afeti ve sorunu net görelim, bir sonraki afeti daha doğru planlayalım, insanların da taburcu olması gerekiyor. Beyin sarsıntısının zevk veren tarafı değerlidir ama acı veren tarafı daha değerlidir.

13) Birçok sendika, STK, şahıs depremzedelere yardım etmeye çalışıyor ve hepsi bire bir yardım edecek ve fazlalık olacak. Önerim, devletin depremzede burs ve yardım hesabı açması, depremzedelerin çocuklarına burs, büyüklerine nakdi yardım yapmasıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu