Turkish Tastes markası ABD’de ortaklarıyla büyüyor
Ege İhracatçı Birliklerinin (EİB) ABD pazarında Ticaret Bakanlığı dayanağıyla yürüttüğü Turkish Tastes Turquality projesinin birinci 4 yıllık basamağı, amaçlarına ulaşarak muvaffakiyetle sona erdi. Projenin ikinci etabı için hazırlıklar büyük bir titizlikle yürütülüyor.
Los Angeles Başkonsolosluğu himayesinde 9 Kasım’da kurum/kuruluşlar, restoran yöneticileri, otel zinciri yöneticileri, distribütör-ithalatçı satın alma yöneticileri, ünlü şefler, influencer, basın temsilcileri, diplomatik misyon temsilcileri ve eğitim kurumlarının iştiraki ile gerçekleştirilen tadım ve tanıtım etkinliğinde 4 yıllık müddet içerisinde oluşturulan Turkish Tastes topluluğunun önde gelen temsilcileri bir ortaya geldi. Aktifliğe mesken sahipliği yapan Los Angeles Başkonsolosu Sinan Kuzum, gerçekleştirilen faaliyetlerin yalnızca Türk ihracat eserlerinin değil, Türk mutfağı ve kültürünün tanıtımında da kıymetli bir rol oynadığını söz ederek, memnuniyetini aktardı.
“Hedeflerimizi büyük ölçüde tutturduk”
Ege İhracatçı Birlikleri ismine projenin uyumundan sorumlu olan ve Turkish Tastes topluluğunda “Turkish Tastes Ambassador” olarak bilinen Ege Mobilya Kağıt ve Orman Eserleri İhracatçıları Birliği İdare Şurası Üyesi Kazım Gürel, projenin muvaffakiyetinin bilimsel çıktılar üzerine inşa edilen yol haritasından geldiğini söyledi. Gürel, “ABD pazarına yönelik gerçekleştirdiğimiz derinlemesine tahlil sonucunda oluşturduğumuz stratejik planın meyvelerini topluyoruz. Bu mühlet içerisinde maksatları net olarak belirlenmiş birçok aktiflik gerçekleştirdik ve gayelerimizi büyük ölçüde tutturduk. Ünlü şeflerle tanım görüntüleri, bölüm bazlı tadım ve tanıtım aktiflikleri, ulusal ölçekli aktiflik iştirakleri, medya reklamları, klasikleşen şef yarışları üzere daha çok profesyonelleri gaye alan çalışmaların yanında özel jette tadım aktifliği, e-spor yarışmacısı sponsorluğu üzere son tüketici odaklı çalışmalar da gerçekleştirdik. Lakin en büyük ehemmiyeti birlikte yol yürüyeceğimiz ortaklarımıza atfettik” dedi.
Turkish Tastes referans kitabı
Gürel, şöyle devam etti:
“Las Vegas Üniversitesi (UNLV) ile üniversite öğrencilerinin, Nevada Restoran Birliğinin (NvRA) liselere yönelik eğitim programı çerçevesinde lise öğrencilerinin ve Amerika Aşçılık Federasyonu (ACF) bölüm profesyonellerinin Türk ihracat eserleri, Türk mutfağı ve Türk kültürünü tanımaları hedefi ile iştirakler kurduk. Bu iştirakin en kıymetli çıktısı ortaklarımızla birlikte hazırladığımız Turkish Tastes referans kitabı olmuştur. Kitapla bahsettiğimiz kitleye bir yandan eserlerimizi, mutfağımı ve kültürümüzü tanıtırken bir yandan da Türk eserlerinin dünyanın tüm mutfaklarında kullanılabileceğini göstermiş olduk. 4 yıl boyunca çalışmalarımızın tüm evrelerinde yer alan Vegas Food Project ve takımına emekleri ve ortaklarımızla bir ortaya gelmemizde sağladığı katkıdan dolayı teşekkür ediyorum.”
Ürünlerin ambalajlarında Turkish Tastes markası
Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, “Turkish Tastes projesi bir EİB projesidir lakin Türkiye’nin tüm ihracatçılarını temsil edecek şekilde yürütülmektedir. Projemizin uzun vadede amacı, ihracatçılarımızın ürünlerinin ambalajlarında Turkish Tastes markasına gururlara yer vermesini sağlamaktır” diye konuştu.
ABD’nin Türkiye’den ithalatı yüzde 45 arttı
Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Bedri Girit ise projenin çıktılarını ABD’ye olan ihracat sayıları üzerinden kıymetlendirerek, “Tanıtımına odaklanılan dal ve eserler doğrultusunda değerlendirdiğimizde 2021 yılı prestiji ile projenin başlangıç yılı olan 2018 ile kıyasladığımızda ABD’nin tüm dünyadan ithalatında yaklaşık yüzde 24 artış olmasına karşın, aynı dönemde aynı ürünlerde Türkiye’den ithalatı yüzde 45 oranında artmıştır. 2022 yılı dataları netlik kazandığında bu oranın daha da artacağına inanıyoruz. Lakin yolumuz daha uzun ve projenin ikinci etabında çok daha büyük çıktılar elde edeceğiz” ifadelerini kullandı.
“Lise ve üniversite öğrencilerini, geleceğin profesyonellerini önemsiyoruz”
Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Muhammet Öztürk, projenin 360 derece yaklaşımı ile her bir faaliyetinin sonuçlarının diğerlerini besleyecek şekilde kurgulanmasının ve hedef kitlelerin bilgi eksikliğinin en doğru verilerle tamamlanması için eğitim faaliyetlerine özen gösterilmesinin önemini vurguladı. Öztürk, “Biz bu projeyle lise ve üniversite öğrencilerini, yani geleceğin profesyonellerini eğitmeyi en az hala piyasada olan profesyoneller kadar önemsiyoruz” dedi.
“Derin bir tarihe ve zenginliğe sahip bir kültürün mutfağı”
Las Vegas Üniversitesi The William F. Harrah College of Hospitality Dekanı Stowe Shoemaker, “Öğrencilerimize böylesine derin bir tarihe ve zenginliğe sahip bir kültürün mutfağını tanıtma fırsatını sağladığı için Turkish Tastes takımına çok teşekkür ederiz. İşbirliğimizi her sene bir adım ileri taşımaktan ötürü büyük memnunluk duyuyoruz. Yalnızca öğrencilerimizin faydalanabileceği bir eğitim gereci olmanın ötesinde profesyonellerin ve son tüketicilerin de faydalanacağı referans bir kaynak olan Turkish Tastes kitabının bir paydası olmaktan ötürü gurur duyuyoruz” sözlerine yer verdi.
“20 bin üyemize birçok yeni fırsat açacak”
ABD Aşçılar Federasyonu Başkanı Kimberly Brock Brown, “20 bin üyemize birçok yeni fırsatlar açacağı için bu topluluğun bir kesimi olmaktan büyük memnunluk duyuyorum. Turkish Tastes markası altında yer alan sağlıklı eserleri ve bu eserleri üreten tedarikçileri tüm mecralarımızda üyelerimizle paylaşacağımız ve Turkish Tastes kitabının bir paydası olacağımız için çok heyecanlıyız” dedi.
Dünyanın en zengin mutfaklarından birini tanıdılar
Nevada Restoran Birliği Başkanı Katherine Jacob ise, “Turkish Tastes topluluğunun paydaş bir kuruluşu olarak gerçekleştirdiğimiz çalışmalar, üyemiz olan restoranlara çok büyük katkılar sundu. Lakin en büyük faydayı liselere yönelik yürüttüğümüz eğitim programlarında sağladık. Geleceğin profesyonelleri, daha lise eğitimlerinde dünyanın en güçlü mutfaklarından birini ve Akdeniz diyetinin en değerli ülkelerinden birini tanıma fırsatı buldu” tabirlerine yer verdi. – İZMİR